VERBİS NEDİR?

Categories
BİLGİ NOTLARI

  VERBİS nedir? VERBİS (Veri Sorumluları Sicili Bilgi Sistemi); kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin, kişisel veri işlemeye başlamadan önce kaydolmaları gereken ve işlemekte oldukları kişisel verilerle ilgili kategorik bazda bilgi girişi yapacakları bir kayıt sistemidir.  Veri sorumlularına getirilen bu yükümlülük 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun (“Kanun”) 16 ncı maddesinde belirtilmiştir. Bununla birlikte […]

KVKK TEKNİK DANIŞMANLIĞI NEDİR?

Categories
BİLGİ NOTLARI

  KVKK Teknik Danışmanlığı Nedir? Veri sorumlularının; kişisel verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesini önlemek, kişisel verilere hukuka aykırı olarak erişilmesini önlemek ve kişisel verilerin hukuka uygun olarak muhafazasını sağlamak amacıyla alabilecekleri birtakım teknik ve idari tedbirler vardır. Teknik ve idari tedbirler belirlenirken, kişisel verilerin niteliği ve muhafaza edildiği ortam göz önünde bulundurulmalıdır. Kişisel Verilerin Korunması […]

KVKK DANIŞMANLIĞI NEDİR?

Categories
BİLGİ NOTLARI

KVKK Danışmanlığı Nedir? KVKK danışmanlığı, kişisel verilerin korunması amacıyla 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’ndaki (Kanun) yükümlülüklerin yerine getirilmesi amacıyla kamu ve özel sektördeki kurum ve kuruluşlara verilen danışmanlık hizmetidir. Peki kimlerin KVKK danışmanlığı alması gerekir?  Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun 2018/88 sayılı kararına göre, Yıllık çalışan sayısı 50’den çok veya yıllık mali bilanço toplamı 25 […]

TURİZM SEKTÖRÜNDE KVKK

Categories
BİLGİ NOTLARI

    Turizm Sektöründe KVKK       Turizm sektörü, geniş müşteri kapasitesi dolayısıyla ellerinde en çok veri bulunan sektörlerden biridir. Gerçekten de oteller, hosteller veya pansiyonlar daha rezervasyon aşamasında müşterilerinden pek çok veri talep etmektedirler. Ad-soyad bilgisi, TC kimlik no/pasaport no, kredi kartı bilgisi ve e-mail adresi bunlardan birkaçıdır. Tüm bu yoğun veri işleme […]

EĞİTİM SEKTÖRÜNDE KVKK

Categories
BİLGİ NOTLARI

  Eğitim Sektöründe KVKK   Çocuklara ait veriler, özel nitelikli veri olmasa da en az onlar kadar hassas korumayı gerektirmektedir. Nitekim, dijital dünyanın içine doğan çocuklar, verilerinin ne kadar kıymetli olduğunun farkında değildir. Bu konuda Amerika’da Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası (Children’s Online Privacy Protection Act) ve Avrupa Birliği’nde başta Genel Veri Koruma Tüzüğü’ndeki maddeler […]

SAĞLIK SEKTÖRÜNDE KVKK

Categories
BİLGİ NOTLARI

Sağlık Sektöründe KVKK   Sağlık verileri kişilerin hayatında önemli ve mahrem bir yere sahiptir. Günlük hayatta dahi sağlık verilerinin başkalarına aktarılması çok tercih edilen bir durum değildir. Buradan hareketle, kanun koyucu sağlık verilerine özel nitelikli veri kategorisi altında yer vermiştir. Kanun, özel nitelikli verilerin işlenmesi için genel nitelikteki kişisel verilerin işlenmesinden farklı bir uygulamaya yer […]